Tradice na ústupu
V dnešní době jen málo lidí konzumuje snídani. Může to být ale chyba, jelikož je snídaně začátkem dne mohla by nám potřebná energie chybět. To může způsobit problémy s nadváhou, nechutenstvím, přejídání nebo snížením efektivity v práci. Ať chceme nebo ne snídaně je pro nás zkrátka důležitá.
Mezi českou oblíbenou snídaňovou pochoutku patří tradiční české koblihy . V době zdravého životního stylu jsou však koblihy na ústupu. Jelikož jsou z pravých vajec, fritovány v oleji. Nepasují do současných zdravých jídelníčků fitness trenérů. Aby toho nebylo málo kobliha má ještě ke všemu rivala. Před několika lety dorazila do Česka pochoutka zvaná donut. Nejedná se o nic převratného jako u mnoha jiných věcí i u koblihy se po celém světě vyvinulo spoustu variant.
Je ale důležité říct, že vždy se najde spoustu odlišností, které danou pochoutku specifikují pro danou zeměpisnou polohu. Stejně tomu je i u koblihy. I když se zdá, že americký donut může českou koblihu válcovat není tomu tak.
Česká kobliha je z vrchu i ze spodu trošku připálená a uprostřed tvoří typický bílý proužek. Navíc může být plněna nejrůznějšími ingrediencemi. Od ovocných marmelád přes nugát, karamel nebo nutelou. V každém případě jde o to, že je vždy něco ukryto uvnitř. Navrch posypaná cukrem tak tvoří dokonalou ranní pochoutku, která nám dodá dostatek energie pro celodenní aktivity.
Oproti tomu tak zvaný donut je pouze kroužek. Můžou se objevit varianty, které jsou polité roztodivnými polevami různých barev a chutí navíc se zajímavým sypáním. V každém případě jsou však suché. Tudíž nenabízí žádnou náplň, žádné překvapení uvnitř.
Pokud má člověk opravdu rád sladké a má rád i své tradice nemůžou mít americké pochutiny žádnou šanci. I když se zdá že česká kobliha už ustupuje z našeho trhu nejedná se o pravdu. Česká kobliha zůstane českou tradicí, kterou rádi ochutnají jak malí, tak i velcí.